Besök hos doktorn med barnen

Att gå till doktorn som behöver titta på ett öga eller något annat där barnet inte vill medverka kan vara en pärs. Det är ett tillfälle du får stå ut. Sätt ditt mindset redan innan på att du är lugn och stödjande till ditt barn. För är du stressad så kommer ditt barn känna detta. Här kommer en kort checklista inför besöket:

Planera för besöket: Välj en tid då du undviker stress i möjligaste mån. Inte behöver skynda dit med andan i halsen. Sätt intentionen att du är lugn redan här. Har du egna dåliga erfarenheter av vården så för inte över dem på barnet. Lämna de känslorna någonstans (i en lufttät påse som inte får syre förrän du går dit och gräver igen) där inte barnet känner detta. Behöver du prata med läkaren eller sjuksköterskan eller vem barnet än ska träffa innan för att förbereda så mötet blir så bra som möjligt för barnet så gör det.

Vid besöket: Prata lugnt med barnet och var 100 % närvarande vid besöket. Inga telefonsamtal eller distraktioner. Om det är jobbigt försök avled barnet. Ha favoritnallen med. Känner du att det inte går så bra, så kan det vara bra att ta ledningen. Du får känna in här. Kanske i värsta fall komma tillbaka. Låt din magkänsla vägleda dig men håll dig lugn även om barnet blir hysteriskt och skriker.

Efteråt: Prata med barnet och låt det berätta hur det var. kanske fanns det något kul på mottagningen. Låt det hela bli en rolig slutkläm på ert samtal ifall det var en svår situation för barnet. Tillåt barnets känslor, lyssna och acceptera.

Vill du tipsa andra föräldrar om hur hen kan vara förberedd och lugn vid besöket skriv en kommentar.

Publicerad i

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s